14 Mayıs 2012 Pazartesi

SARIKAMIŞ ALLAHÜEKBER DAĞLARI MİLLİ PARKI

Sarıkamış Allahüekber Dağları Tarihi Milli Parkı

 : KARS

Adı : SARIKAMIŞ-ALLAHUEKBER DAĞLARI MİLLİ PARKI 
Kuruluşu : 2004 



KAYNAK DEĞERLERİSarıkamış’taki Tarihi Milli Park alanının ikikaynak değeri bulunmaktadır. Bunlardan birincisi; Sarıçam ağaç türünün bubölgede en yüksek rakımda yayılış göstererek optimal kuruluşta saf sarıçammeşcereleri oluşturması, ikincisi ise Allahuekber Dağlarında 1914 – 1915yıllarında Sarıkamış Harekatı olarak bilinen harekatta yaklaşık 90 bin TürkAskerinin donarak öldüğü Şehitlik abidelerinin bulunmasıdır.

İkinci kaynak değeri de alanın doğal kaynakdeğerleridir. Ülkemizde 2100 – 2200 metre yüksekliklerden sonra başlayan doğalolarak ağaç bulunmayan yüksek dağ basamağında (alpin zon) çayır otları ve bazıardıç türlerinden oluşan kısa boylu bitki türleri yetişmektedir. Milli Parkolması teklif edilen Sarıkamış Ormanlarını oluşturan Sarıçam bu bölgede optimumyayılıştadır yani Alpin zonda en iyi gelişime sahiptir. Kaynak değerlerindenbirini oluşturan ormanlık alanlar saf sarıçam meşceresi ve çam türlerininarasında çok az miktarda titrek kavak ve adi ardıç türlerinden oluşmaktadır.Alanın yaban hayatı da oldukça zengindir.

Sarıkamış Ormanları ile Allahuekber Dağlarınıkapsayan 22980 hektar büyüklüğündeki alan
























19/11/2004 tarih ve 25618 sayılıresmi gazete de yayınlanarak Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı olarak ilanedilmiştir.
Ulaşım : Kars İli, Sarıkamış ilçesi karayolu ile MilliParka ulaşılabilir. 
Konumu : Kars ve Erzurum illeri sınırları arasındayer almaktadır. 
Alanı : 22.980 ha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder