17 Mayıs 2012 Perşembe

KIZILDAĞ MİLLİ PARKI

KIZILDAĞ MİLLİ PARKI

İli: ISPARTA- KONYA
İlçesi: Ş.Karaağaç, Y.Bademli, Kurucova
İlan tarihi: 20.02.1993
Alanı: 59 600 Ha. (Orman: 25 500 Ha,Açıklık: 17 356 Ha.,Göl :16 744 Ha)
Kızıldağ Milli Parkı sınırları içerisinde 2 ilçe (Şarkîkaraağaç-Yenişarbademli) ve 13 köy yerleşimi (Gölkonak, Gedikli, Sarıkabalı, Belceğiz, Armutlu, Karayaka, Kıyakdede, Yassıbel, Beyköy, Çeltek, Yeniköy, Çaltı, Fakılar) bulunmaktadır.
Milli Park alanının çok büyük olmasından dolayı iki bölüm halinde irdelemek daha doğru olacaktır. Buna göre;
Kızıldağ bölümünde: 1 Adet Kır gazinosu, 1 Adet Müşterek tesis, 5 adet ahşap bungalov, 20 Adet prefabrik bungolov, 1 Adet mescit, çadırlı kamp alanı, 2 Adet WC ve 2 Adet Çeşme bulunmaktadır.
Yenişarbademli bölümünde : (Pınargözü Günübirlik Kullanım Alanı) 1 adet Kırgazinosu, 1 adet WC ve 1 Adet bulaşık Yıkama Yeri bulunmaktadır.
JEOLOJİK YAPI: Jeolojik yapısını kalkerler ve karstik yer şekilleri meydana getirir. Karstik bir polye olan Beyşehir Gölü’nün oluşumunda tektonik hareketlerin rolü bulunmaktadır.

FAUNA:
Memeliler: Yaban Keçisi, Sansar, Yaban Domuzu, Porsuk, Tavşan, Ağaç Sincabı, Ayı, Tilki, Kurt, Vaşak.
Kuşlar: Keklik, Çulluk, Sığırcık, Ardıç kuşları, Kartal, Şahin, Akbaba, Baykuş, ve diğer böcekçil kuşlar.
Su kuşları: 62 yerli, 43 kış göçmeni, 49 yaz göçmeni, 27 transit göçmen olmak üzere 181 kuş türü tespit edilmiştir.
Balıklar: Kadife, Sudak, Sazan, Tatlı su kefali balığı ve Kerevit bulunmaktadır.




FLORA :

Orman Ağaçları: Karaçam, sedir, toros göknarı, ardıç (kokar, boylu, katran, adi ) meşe (kasnak, pırnal, lübnan, saçlı, mazı), titrek kavak, dere boylarında; ıhlamur, çınar, söğüt gibi ağaçlar,
Alt flora olarak: Karamuk, laden, yabani gül, böğürtlen, boyacı sumağı, geven gibi çok yıllık bitkilerin yanında tam tespiti yapılmamakla birlikte 80’den fazla tıbbi ve aromatik otsu bitki türü mevcuttur. SDÜ tarafından yapılan tespite göre genel sahada tespit edilen 1200 taksondan 195’i endemiktir.80 ‘den fazla tıbbi ve aromatik bitki ve 35 ‘e yakın mantar çeşidi bulunmaktadır.

DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLAR:Beyşehir Gölü ve içinde bulunan adalar, göle bakan yamaçlardaki karaçam, ardıç ormanları, iç bölgelerde kalan karaçam, sedir, toros göknarı, titrek kavak, ardıç, meşelerden oluşan saf veya karışık ormanlar, dereboyu vejetasyonları, orta ve batı torosların 2987 m. yükseklikle zirvesini oluşturan Dedegül Dağı, bu dağın yamaçlarında 10 ay eksik olmayan kar örtüsü, yine bu dağın kuzey-doğusunda bulunan, keşfi yapılmamış ancak 15 Km. den fazla uzunluğu olduğu tahmin edilen Pınargözü Mağarası ve buradan çıkan Çaydere akarsuyu, Bu dağda bulunan Karagöl Gölü, adalarda bulunan Kudabadat Sarayı, Kız Kulesi ve Kilise adası belli başlı doğal ve kültürel kaynaklarıdır.
PINARGÖZÜ MAĞARASI:15 Km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun mağarasıdır. Bulunduğu alan olarak mağaralar yönünden oldukça zengin olup, keşfedilmemiş birçok mağaranın bulunma olasılığı yörenin jeolojik açıdan zengin olduğunu göstermektedir. Mağaranın başlangıcı ve bitişi arasında 720 m. lik kot farkı bulunmaktadır. Mağaranın keşfi tam olarak bitirilememiştir. Diğer yandan Dedegöl dağında 1996 yılında keşfedilen Kuyukuyu mağarası 832 m. lik derinliği (1231 m. uzunlukta) derinliği ile dünyada en derin mağaralar içinde 125. ülkemizde ise 3. sırada bulunmaktadır.
ULAŞIM:Yenişarbademli ilçesine Konya’dan 140 Km., Aksu-Eğirdir-Isparta güzergahından 110 Km. Isparta-Eğirdir-Şarkikaraağaç 120 Km. Konya-Şarkikaraağaç 150 Km.
ZİYARETÇİ PROFİLİ: Kızıldağ’ ın kuzey yamaçları doğal saf sedir ormanları ile kaplıdır. Beyşehir Gölünden esen güney rüzgârları, Bebik Pınarı Vadisi ve yer tutan mevkilerinden geçerek sedir ormanlarına ulaşmakta, burada yoğunlaşan hava ormanın ürettiği oksijenle birleşerek serin, rutubetli ve bol oksijenli temiz bir hava akımı oluşturmaktadır. Bu sebeple, özellikle; astım hastaları tarafından tercih edilmektedir. Buna ilaveten çevre yerleşim yerlerinden günübirlik piknik maksatlı ziyaretçiler bulunmaktadır. Yenişarbademli ilçesinde bulunan Pınargözü mesireliğini de günübirlik ziyaretçilerin yanında Dedegül Dağına yürüyüş yapanların başlangıç noktası olarak kullanması sebebiylede özellikle yaz aylarının tatil günlerinde ziyaretçi akını olmaktadır. Beyşehir Gölünü amatör balıkçılar ziyaret etmektedir.




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder